Hessenweg 142 a
3791 PM Achterveld

Tel: 0342 452575
Fax: 0342 452576
E-mail: info@gutterking.nl
Web: www.gutterking.nl

Gutter King Nederland

Naadloze Aluminium Dakgoten
het enig origineel
Logo
home page   

Meest gestelde vragen betreffende naadloze aluminium dakgoten:

  1. Wat is de levensduur van naadloze aluminium dakgoten?
  2. Tot welke lengte kun je de naadloze aluminium dakgoten aan een stuk ophangen in verband met de werking?
  3. Zijn buitenbeugels sterker dan binnenbeugels?
  4. Kan ik op de ladder tegen de goten aan staan?
  5. Waarom naadloze aluminium goten?
  6. Kun je in de dakgoten lopen?

1. Wat is de levensduur van naadloze aluminium dakgoten?
De verwachting is dat de levensduur van de dakgoten 50 jaar of meer zal zijn. In Nederland is de ervaring niet groter dan 30 jaar en de eerste dakgoten hangen er nog goed bij. Zelfs in de “agressieve” gebieden zoals kustgebieden (zouten) en in de agrarische sector (ammonia) komen de aluminium dakgoten uitstekend tot hun recht. De naadloze aluminium dakgoten kennen zoals gezegd geen verbindingsnaden of koppelingen en als zodanig dan ook geen zwakke schakels waar lekkages zouden kunnen optreden. Indien er naderhand om wat voor reden dan ook schades worden toegebracht aan de laklaag zal dit niet leiden tot lekkage of aantasting van het aluminium. Er kan dan een zogenaamde pitcorrosie optreden die op zich beschermend werkt.

Gutter King beschikt over deskundige montageploegen die alle hulpmiddelen en gereedschappen meebrengen, zodat er efficiënt en doelmatig gewerkt kan worden.

Voor de montage beschikken wij over diverse typen dakgootbeugels. Deze zijn geschikt voor gevelmontage, dakbeschot- en muurplaatbevestiging. Ook hebben wij een systeem ontwikkeld voor verantwoorde bevestiging aan de dakbeplating.


2. Tot welke lengte kun je de naadloze aluminium dakgoten aan een stuk ophangen in verband met de werking?
In principe is iedere lengte mogelijk want naadloze aluminium dakgoten kennen geen zwakke schakels zo als andere niet naadloze dakgoten. De lengte beperkt zich tot de situatie op de werklocatie, de weersomstandigheden en de manier van montage. Hoewel we uit de vliegtuigindustrie weten dat er voor aluminium geen nadelige gevolgen zijn bij extreme temperatuur verschillen is het verstandig niet langer te gaan dan tussen de 30 en 40 meter. Het is bij langere lengtes mogelijk dat zodra de zon van achter de wolken te voorschijn komt, (zomerdag) door het plotselinge temperatuurverschil de goten even in de buitenbeugels kunnen tikken door de uitzetting en krimp. Dit kan geen kwaad en is alleen in sommige gevallen eventjes hoorbaar. Overigens is bij het gebruik van verscholen- of binnenbeugels dit niet aan de orde omdat de goot dan volledig gefixeerd is.


3. Zijn buitenbeugels sterker dan binnenbeugels?
Bij verscholen of binnenbeugels ligt het buigpunt hoger en wordt verlengd door achterzijde van de goot. Door de goot rechtstreeks en strak tegen gevel of muurplaat monteren wordt een zeer solide constructie verkregen. Het doorzakken van de goot is dan ook onmogelijk met een goede beugel mits goed geschroefd in een stevige ondergrond. Bij buitenbeugels ligt het buigpunt lager. Wanneer de beugel vrij hangt, is dat over het algemeen bij de eerste zetting van de beugel na het eerste bevestigingspunt. Buitenbeugels kunnen gemakkelijker doorzakken bij plaatselijke belasting zoals een sneeuwlawine die van het dak af glijdt of een volle begroeide goot met bagger, water of ijs. Het risico kan tot een minimum beperkt worden door een juiste onderlinge afstand van de gootbeugels. Ook de legering, de juiste hardheid en dikte van het aluminium zijn van essentieel belang bij het voorkomen van doorzakken.


4. Kan ik op de ladder tegen de goten aan staan?
Ja geen enkel probleem, maar ook hiervoor geldt , mits de juiste legering, hardheid en dikte is toegepast. Helaas heb ik via een internet forum vernomen dat de bewoners aan elkaar vragen hoe ze de goten schoon maken daar zij door de goten heen zakten. Zoals gezegd, totaal onnodig. Het is aan te raden geen krassen te veroorzaken met de ladder. Het maakt voor de kwaliteit van de goot niet uit omdat er vrijwel direct een beschermende corrosie optreedt maar hij wordt er niet mooier van.


5. Waarom naadloze aluminium goten?
Als het in naadloos aluminium kan dan is het altijd beter. Op deze manier elimineer je de potentiele lekken van naden. Onze dakgoten hebben zich inmiddels bewezen en we hebben een schat aan ervaring opgedaan.
Wij hebben vanaf het eerste uur gekeken naar de mogelijkheden en hebben inmiddels een uitgebreide sortering aan dakgootmodellen met diverse eigenschappen. Zo behoeft een groot bedrijfspand of een agrarische stal een andere goot dan een woning of een schuurtje.
Zo het lijkt zijn onze dakgoten een eenmalige investering omdat ze een leven lang mee gaan. Een groot voordeel van de aluminium dakgoten is dat je geen extra voorzieningen behoeft te treffen ter bescherming, zoals bij sommige daken van bitumen of dakpannen, zoals dat bij bijvoorbeeld zinken dakgoten wel het geval is.
Daarnaast zijn aluminium dakgoten relatief goedkoop omdat de arbeidstijd om de dakgoten te monteren vele malen lager is dan de montage van dakgootelementen van 1 tot 6 meter in lengte. De kwaliteit of de zwakke schakel bij dakgoten in elementen wordt in dit geval bepaald door de monteur, niet het materiaal.

Wij hebben in de loop van jaren vele dakgoten vervangen, van zink tot kunststof of polyester. Bijna in alle gevallen was de reden dat niet de dakgoten als zodanig slecht waren, maar de naden gebreken vertoonden. Reparaties hiervan zijn arbeidsintensief en tijdelijk.

We hebben geleerd dat er betere en modernere materialen bestaan, zo als aluminium, dus moeten we die gebruiken.


6. Kun je in de dakgoten lopen?
Geen enkele dakgoot bevestigd in- of met beugels is geschikt om te belopen. Indien er werkzaamheden aan het dak of schoorsteen gedaan dienen te worden raden wij aan een steigerdeel of plank in de goot op de bodem te leggen om zo het gewicht te verdelen.